Web TV ile İnternet Televizyonu (IPTV) karşılaştırması

Son yıllarda ADSL, Fiber ve 3G kullanımının artması ile hızlı internet bağlantısına kavuşan biz tüketiciler, videoları kolayca, takılmadan, hızlı bir şekilde seyretmeye başlayınca, internette video işi patladı gitti. Talep artınca arz arttı, böylece video yayıncılığının maliyetleri inanılmaz derecede azaldı.

Yıllar önce video yayıncılığı yapmak için sıfır bir Mercedes parası kadar yatırım yapmak gerekirken, artık bir dağ bisikleti parasına video yayıncılığına başlayabildiğimiz günlere geldik. 2000'li yılların başında olmayan kavramlar da artık hayatımızın bir parçası oldu. Web TV, İnternet TV, İnternet Televizyonu, IPTV… Bu kavramlar seneler önce ne yayıncıların, ne de kullanıcıların lugatında yoktu. E nasıl olsun? İnternete bağlanmanın, NASA'ya bağlanmak kadar havalı olduğu senelerde, hızlar az, maliyetler astronomikti. Bir video izleyebilmek için play tuşuna basar, sonra pause eder, oynama çubuğunun dolması için dinlenmeye bırakırdık. Et mi marine ediyoruz, internetten video mu izliyoruz, tam anlamak mümkün olmazdı.

Günümüzde böyle sıkıntılar olmadığı, video yayıncılığının hızla kaçan bir tren olduğu düşünülünce, yayıncıların kolay karar verebilmesi için ışık hızında incelememiz gereken konuya hemen başlayalım…

Web TV nedir, IPTV nedir? Hangisinin yayıncılığını yapmak lazım gelir?

Öncelikle kavramları özetle hatırlayalım!

  • Web TV, bir video yayınlama sitesidir, yani video portalidir.
  • İnternet TV, İnternet Televizyonu, IPTV aynı anlamda kullanılır.
  • bunlar sadece internet üzerinden yayın yapan televizyon kanalı demektir.


Web TV vs. IPTV

Web TV, tıkla izle mantığındadır,
IPTV, aç seyret mantığında...

Web TV, kullanıcılara istediği zaman istediği videoyu seyretme imkanınını sunar,
IPTV, yayın akışında o anda ne varsa onu seyretmesini sağlar.

Web TV'de kullanıcılar video seyretmek için sürekli seçim yapmak zorundadır,
IPTV'de arkasına yaslanması yeterlidir, yayın akıp gider.

Web TV, internet ile doğmuş yeni bir yayıncılık metodudur,
IPTV klasik TV yayıncılığının internete taşınmış versiyonudur.

 

Türkiye'de Web TV Örnekleri

Hemen hemen her soruya yanıt bulabildiğiniz Uzman TV, Doğuş Yayın Grubu'nun sahibi olduğu tvyo.com, Doğan Yayın Grubu'nun sahibi olduğu netd.com, TGRT yayın grubunun sahibi olduğu HuzuraDogru.tv, Digiturk'ün şifreli sitesi DigiturkPlay ülkemizde sayabileceğimiz başlıca Web TV platformlarını oluştururken, haber sitelerinin ve televizyon kanallarının kendi içlerinde bulunan Web TV bölümleri de yoğun kullanıma sahip diğer Web TV'leri oluşturuyor.

Santral.TV ALT YAPISINI KULLANAN WEBTV'LERDEN BAZILARI

LİNKLER
http://fenerbahce.org/vplay/
http://huzuradogru.tv/
http://tgrt-fm.com.tr/

 

Türkiye'de Internet TV Örnekleri

İlk önce kendi eteğimizdeki taşları dökelim. Kardeş sitemiz Trafo.TV'nin altında yayın yapan internet televizyon kanalları, IPTV örnekleri; On World IPTV, GoXPro Extreme IPTV, Uçak FM… Yeni kanalların çalışmaları yapılıyor, yakında bir çok yeni kanal açılacak.

Santral.TV ALT YAPISINI KULLANAN IPTV'LERDEN BAZILARI

LİNKLER
http://world.trafo.tv/
http://extreme.trafo.tv/
http://www.zeytinburnum.tv/
http://tgrt-fm.com.tr/
h
ttp://www.holidaytiwi.com/

 

Web TV kime gider? (Hangi yayıncı seçmeli)

Bir TV kurmak için 7 gün, 24 saatlik bir yayın akışı hazırlamak, yani 168 saatlik veya 10.080 dakikalık bir akış hazırlamak kolay bir iş değildir. Bu sadece bir haftanın bilançosu… Tabii ki tekrar yayınlar, reklamlar filan, bu zamanı doldurmaya yardımcıdır ama sorunun çözüm kaynağı bunlar olmayacaktır.

Benim izleyicim, istediği zaman istediği içeriği seyredebilsin, tıklasın önüne gelsin, beğenmezse başkasına geçsin, izleme özgürlüğünü ben izleyicime bırakmak istiyorum diyen, yayın akışı maratonuna girmeyi düşünmeyen yayıncılar için Web TV harika bir çözüm olacaktır.

 

IPTV'm var, abime tavsiye ederim… (Deneyimli yayıncı seçmeli)

Yerelinden bölgeseline, kitleselinden küreseline, deneyimli, tecrübeli yayın eşrafına yakışır yayın formatı televizyonculuktur.

Bu işe ömrümü verdim, hayatımı adadım diyen duayen yayıncının, guru yapımcının kalemidir IPTV… Onlar içeriği nasıl üreteceğiz diye düşünmezler, yayın akışını nasıl dolduracağız diye dertlenmezler. Bu işi yapmak onların doğal melekesi olmuştur.


Bu düzeye çıkmış duayenlerimize çağrıda bulunuyoruz!

Kendinize bir internet televizyonu kurun. Bu ülke de yapacaklarınızı izleyecek, anlatacaklarınızı dinleyecek 35 milyon internet kullanıcısı var. Ne kendinizi, ne izleyicilerinizi, ne de potansiyelinizi boşa harcamayın, hemen yayına başlayın!